Menu
Gildia Pióra na Patronite

Na leniwej modrej łące

Na leniwej modrej świeżej łące
tam gdzie w cieniu nucą sobie pląsy
gdzie tatarak w wodzie tylko pływa
tam też słychać śpiewy pielgrzyma

Kumek w błocie jakby sobie zastygł
rechot żaby słychać w morzu martwym
tylko bociek miele ciągle. dziobem
zza jeziora wyjrzał nagi promyk

Odbijany od leniwych obłoków
w lustrze wody drzemie sobie spokój
nimfa loki kręci w leśnym tangu
w cieniu słońce wolnym dąsem tańczy

A na polu u progu beztroski
w pas kłaniają się kwiaty stokrotki

7630 wyświetleń
254 teksty
2 obserwujących
  • kukaczka

    18 March 2023, 12:19

    ..ładne, aż (w powietrzu) czuć zapach tej leniwej modrej łąki..
    🌷

    • Grazyna K.

      18 March 2023, 12:50

      Dziękuję za budującą opinię.