Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dworzec W (impresja)

Na dworcu w Warszawie
świat jest pospawany
a sieć trakcyjna
zanurzona w sińcu nieba
w balonowym czasie majaczy

Pociągów zapowiedzi
ciągną się tasiemce czerwone
syk drzwi i nagle
zamierają przy peronach

Niekiedy w niebie rozkwita róża
wielkimi wargami chmur różanych
i na chwilę słońce wystawia język
z lepkiej czerwonej poświaty

W tym mieście któryś z bogów
ma kuźnię rozpaczy
stoję przy przejściu
idą ludzie
mijając na schodach
zmartwionego biedaka

127 935 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • sprajtka

    14 August 2012, 11:07

    Wydymają się pociągi wargami szyn, nachmurzone kasą biletową;)