Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

Myśl mnie dręczy taka ciężka
Jest to ma życiowa klęska
Męczy serce mą i duszę
Daje złość mi i katuszę

Cierpie żyjąc na tej Ziemii
Nie czuje już w żciu chemi
Mam złe wyobrażenie
Jako nowe pokolenie

Co my młodzi tu możemy?
Jak dziwaki tu żyjemy
Samo życie dla nauki
Starcza serce w ciele głupim

Wojny, buntu, rewolucji
Światu nowej konstytucji
Nowych Panów, wodzów, siły
Młodym sercom by starczyły.

Chwały, bogactw stop! Honoru!
Wiary, szczęścia i wigoru
Biada temu kto bezmózgi
Sławy czeka tylko ruzgi

Króla znaleźć w takim świecie
Niemożliwe to powiecie
Kogoś o sercu szlachetnym
O istnieniu permanentnym...

2551 wyświetleń
24 teksty
0 obserwujących
  • fyrfle

    7 April 2016, 13:40

    Ciekawy wiersz.Młodzi coś mogą i zarazem coś nie mogą.