Menu
Gildia Pióra na Patronite

Błądzić rzeczą (nie)ludzką

Myślisz, Człowieku,
że wszystko Ci wolno,
żeś na wszystko od Boga
dostał pozwolenie...
Bałwochwalcze prawa
w pozłacanym glejcie
opatrzyłeś fałszywie
Niebieskim podpisem...

Łudzisz się, Człowieku -
nędzny hipokryto,
że nigdy nie będziesz
szkaradnym tyranem...
Łudzisz się, bo wiesz,
że z prochu powstałeś,
więc w proch się obrócisz
pomimo swych starań...

Szpetnogęby lalkarz
złudzenia Twe odcina,
śmiejąc się bezzębnie
w twarz Twoją, Człowieku,
I choć wciąż nie słuchasz,
idą słowa w eter:
"Nie trafisz do Nieba -
ono nie dla Ciebie..."

3802 wyświetlenia
87 tekstów
3 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!