Menu
Gildia Pióra na Patronite

WIECZORNY SPACER NAD ATLANTYK

Myślałeś kiedykolwiek, że będziesz
Spacerem szedł przez Irlandię nad Atlantyk?

Nie, nie marzyłem kiedykolwiek,
Że kiedykolwiek będę szedł po Irlandii,
A przecież to znaczy, że idziemy w tunelach,
Którymi są wielometrowe krzewy
Kwitnących czerwono fuksji,
liany kwitnących bluszczy i wiciokrzewów,
Wieże naparstnic przeszywające niebo
I myślisz, że im się udało i tu i w Polsce
Przemawiają jednym językiem, pięknem.

Wiesz, tak sobie myślę.
W pewnym momencie szczęście
Nie potrzebuje marzeń
I życie wyprzedza myśli plany cele .
Jest po prostu przepiękne.

Taaaaaa. ...A Irlandia?
Powiem ci, nie potrzebuje poezji.
Żadne metafory i cała reszta tych
Frendzelków i cekinów poetyckich
Mogą jedynie zaśmiecić tą
Doskonałość natury.

Tutaj pytać Bóg, czy czas?
To przyznać się do idiotyzmu.

297 724 wyświetlenia
4773 teksty
34 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!