Menu
Gildia Pióra na Patronite

Mury Warszawy

Mury Warszawy

Gdy ucichły odgłosy walki
I ludzi mordowanych
Niemcy zburzyli mury
Aby i one nie krzyczały

Wszystko tam
To był krzyk wielki
Potem jęk i pisk
Bez tchu jakby dziecięcy

Tak padła Warszawa
Ta brama na zachód i wschód
Zależnie skąd idzie
Zdziczały wróg

Gdy Paryż zwyciężał
To nasi ginęli
Lecz walczyć kazali
By tamci ostali

Tak w ogniu
Płonącej Warszawy
Powstały Niemcy Zachodnie
A byłyby tylko wschodnie

Tak oto stał się paradoks
Bo oto ofiara
Ginęła za wolność
Własnego kata

76 490 wyświetleń
1011 tekstów
16 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!