Menu
Gildia Pióra na Patronite

Barbórka

Mundur czarny, węgiel się w nim odbija. Pióra w czapce sztywno stoją. W kościele dzwon czas na mszę wybija. A święta Barbara dzisiaj nie fedruje. Idą górnicy i cienie tych, którzy zostali pod ziemią. Słowa modlitwy i pieśni pięknej, górniczy stan przed Panienką uklęknie. Daj Boże, abym każdego dnia wrócił do domu, niech serce moje pod ziemią nie umilknie.

209 wyświetleń
2 teksty
0 obserwujących
  • Agata Sobisz

    16 May 2023, 15:24

    Wzruszający tekst.