Menu
Gildia Pióra na Patronite

Człowiek

Może słowo ,,człowiek"
to więcej przecinków niż liter,
może nieznacznie tylko
od roztoczy różni - nie każdy nas widzi,
ale już ma na nas uczulenie;
może człowiek to zbiór uczuleń,
uprzedzeń i chorób?
A może człowiek to tylko ssak ze wzruszeniem,
które tak nagle przychodząc nie w czasie
łaskocze od środka serdecznym mrowieniem?
Może kciuk przeciwstawny
mamy do łapania za słówka,
a oczy z wielkimi okularami,
by schować się i nie widzieć?
Może piszemy byle co
i mówimy byle z kim
żeby tylko ten dzień jakoś zaznaczyć,
nie przelać się przez palce
skończonej niepamięci,
choć i tak nie zapamiętają na długo
zarysu Twojej twarzy.
Może nie sposób zdefiniować
człowieka bez słowotoku,
bo samego siebie nie opiszesz w dwóch zdaniach?

Każda ssaczo-kręgowa definicja
niepełną będzie, bo jednoznaczną zarazem
odrzucając świnie, osły, grube ryby i puchacze.

24 662 wyświetlenia
419 tekstów
34 obserwujących
  • mistyczna

    14 May 2016, 16:28

    Moze i madra jest ta opinia, ale swoj tekst pisalam tak jak chcialam, zeby wyrazic siebie. Czasem rzucam slowami, czasem je wylewam. Kazdorazowo jest to moja decyzja i prosze o tym pamietac. Ni mniej jesnak mimo zupelnie bezposredniej formy, dziekuje za opinie.