Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 10 May 2021

Może, gdyby w moim domu było ciepło,
Nie szukałbym drew, by w sercu napalić,
Może, gdybym znał niebo, nie piekło,
Mógłbym siebie od żalu ocalić.

Nie dawałbym serca byle gdzie i komu,
Przed samym sobą chyliłbym czoła,
Miałbym potęgę i jasność ogromu,
A nie zaś imię brudnego anioła.

Nie patrzyłbym w niebo bez wiary,
Nie byłbym kościołem, w którym nie ma Boga,
Bałbym się zbrodni, winy i kary,
Prostsza byłaby ta długa droga.

21 171 wyświetleń
266 tekstów
27 obserwujących
  • Naja

    9 May 2021, 20:59

    "Najłatwiejsza jest rozpacz."

    Jeżeli cierpimy z powodu zła i deficytów, to brak jest powodów, żeby to kontynuować. Należy postępować odwrotnie, polepszając jakość życia, które jest już zależne od nas.

    od Blanca87, kuloodporna, Eneida
  • Albert Jarus

    8 May 2021, 21:19

    Świetny. Wiersz oddaje cześć mojej duszy. Dziękuję

    • Naja

      19 May 2022, 15:42

      I mojej. Stąd też powyższy komentarz. Nie było łatwo zawalczyć o siebie, ale zawsze warto...

  • kati75

    8 May 2021, 19:55

    Nie ma odpowiedzi na niektóre pytania i gotowej recepty na życie.

  • carla1

    8 May 2021, 19:51

    Piękne...