Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pochodnia

mówisz, że cierpisz
a cierpią poranki
z brzasku obdarte

i zwiędłe kwiaty
podlewane czarnym atramentem
okaleczone o kant
potłuczonych doniczek
pomiędzy kolcami
róży łkającej umarłą miłość

cierpią też noce
krwawiące, mimo
policzków zbielałych
zduszone myśli
podszeptem chichoczą
bo słowa więzną w gardle

palą wygasłe płomienie
cierniem w twojej koronie

14 217 wyświetleń
84 teksty
130 obserwujących
  • lifijam

    19 April 2011, 17:42

    Piękne. Po prostu niewypowiedzianie piękne ...
    Pozdrawiam, Twoja wierna fanka ;)

  • Emilia Szumiło

    18 February 2011, 18:05

    Bardzo podoba mi się pierwsza zwrotka. Jest świetna.

    Druga jest za bardzo "twarda". W kolejnej wskazana jest inna wersyfikacja.

  • Huaquero

    6 February 2011, 00:29

    Z całego serca dziękuję, to dla mnie ogromny zaszczyt. Pozdrawiam ciepło i serdecznie :)

  • IBELLA

    4 February 2011, 16:35

    ... ja to zabieram...

    :)

  • Huaquero

    4 February 2011, 00:08

    Kolorowych, słodkich i bajkowych :))

  • Papillondenuit

    3 February 2011, 23:58

    Szukam słów, które mogłyby choć zbliżyć się do oddania tego, co poczułam w trakcie czytania tego wiersza Damianie, jednak "słowa więzną w gardle"...
    Napiszę więc jedynie, że jestem pod ogromnym wrażeniem i jeszcze wielokrotnie wracać będę do tych strof...

    Kolorowych snów :)

  • Huaquero

    3 February 2011, 22:54

    I co ja mam powiedzieć, Kochani? :)
    Tu słowa nie oddadzą niczego, ale niech popłynie prosto z serca: dziękuję

    Ściskam :)

  • Nika789

    3 February 2011, 22:26

    Ja również jestem pod wrażeniem ! bardzo. bardzo. bardzo dobry!
    gratulacje : )

  • Akte

    3 February 2011, 21:41

    cierpią poranki
    i cierpią noce

    ... niespełnieniem

    piękny, pozwolę sobie zabrać
    pozdrawiam ciepło

  • giulietka

    3 February 2011, 21:26

    Cóż za poruszające słowa...
    Nic nie dodam, by nie spłoszyć ich drżenia...
    Pozdarwiam Geniuszu!;)