Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Tajemnica światła

Mówi tyle, co nic,
A pokazuje więcej niż słowa -
Dostrzeżesz je tylko zamykając oczy.

Dostrzeżesz je leżąc przy niej w snach,
Chwytając go za rękę i czując,
Że ręka ta jest dobra i ciepła -
Inaczej uciekaj,
Bo światła w nim nie ma.

Ono nie ustaje -
Może czasem je przyćmić wielkie zło
Dnia powszedniego, zawahania,
Ale bądź czujny, miej oko -
Nie daj się zwieść mrokom.

Światło czasem bawi się w berka -
Udaje, że go nie ma.
Zajrzyj tylko w głąb serca,
A ujrzysz ten blask płomienia.

21 191 wyświetleń
266 tekstów
27 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!