Menu
Gildia Pióra na Patronite

wady posiadania skrzydeł

mówi się że to takie proste
masz skrzydła i z niczym nie musisz się męczyć
wszędzie możesz polecieć
nie kupujesz biletów ignorujesz windę
z lekceważeniem patrzysz na schody
przez przejścia przechodzą tylko frajerzy więc
uśmiechasz się chytrze

guzik

kiedy wypadają pióra można jakoś wyjaśnić sąsiadom śnieg w lipcu
ale trudniej wytłumaczyć jego obecność na schodach całej klatce i właśnie twojej wycieraczce
spróbuj kupić płaszcz żeby nie wystawało nawet jedno pióro
żeby nawias pod nim nie odznaczał się za mocno
i żebyś dał radę się dopiąć

siedzenie też jest ryzykowną sprawą
małe skrzydła wpijają się w oparcie krzesła
duże końcami zamiatają podłogę
śpisz tylko na brzuchu
wieczorem nie możesz się uśmiechać
(słońcu nie wolno robić konkurencji)
wszystkie opadłe włosy musisz niezwłocznie wysłać do centrali -
duże zbiory złota nigdy nie wyszły nikomu na dobre

najgorzej jest jednak rankami
kiedy ludzie ścigają się ze wskazówkami zegarka
myślą że nikt nie widzi kryształowej słabości
na ich policzkach
a ty każdego dnia wycierasz je swoimi skrzydłami
z każdą łzą tracisz pióro

ludzie dziękują za święta w bieli

7492 wyświetlenia
127 tekstów
11 obserwujących
  • 18 October 2013, 17:09

    Dobre masz wrażenie. A wytknięcie zgrzytów jak najmilej widziane. Danke für alles! ;)

  • 17 October 2013, 11:08

    Znam jeden wiersz o skrzydłach. Znam go tak bardzo na pamięć, że kiedy czytam Cię tutaj - mam wrażenie, że był podstawą - inspiracją.

    Powiedziałabym Ci, w których momentach zgrzyta - ale zdolna jesteś. Dojdziesz do tego sama. Tschüss!

  • 14 October 2013, 22:42

    nuntius, miło Cię widzieć i miło wiedzieć, że zaglądasz w moje skromne progi. :) Nutkę znam i tak, faktycznie jest piękna. Dziękuję. :)

    eskimoska86, hi hi hi, sama się sobie dziwię, że umiałam coś tak długiego stworzyć. I że nie umarłam z nudów podczas pisania. Dzięki. ;)

    Fajnie, że wpadłyście. Pozdrawiam. :D

  • eskimoska86

    10 October 2013, 21:11

    porządnie się rozpisałaś, super:)