Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Słowa

Moje słowa to tylko
pół mądrości
pół głupoty.
Nuta sarkazmu, cyniki,
ironii.
Szczerość, kłamstwo,
co za różnica?
Słowa jak słowa,
znikną w świecie człowieka.
Mówię jedno, mówię drugie.
Ucieknę, powrócę,
coś powiem.
Ja mówię, oni słuchają.
Zapominają.
Coś spisują, coś puszczają.
Gazety czytają, a tam
głupota, kłamstwo,
mądrość, prawda.
Łżą, płaczą, śmieją się, mówią.
Plotkują o sobie,
o mnie.
Kim jestem?
Jestem słowem tego świata
w 7 miliardach innych.
Mówię mało, mówię dużo.
Powiem jedno, powiem drugie.
Mówię wszystko.
Nie mówię nic szczególnego.
Krzykiem, szeptem,
każdym tonem.
Puszczam słowa w wiatr,
inne chwytam.
Wiele mówię, wiele robię.
Wiele chcę powiedzieć,
dużo tego w głowie.
Ale tylko powitam się,
pożegnam.
Co za różnica?
Wszystko i tak rozpuści się
w siedemdziesiąt procent człowieka.

150 wyświetleń
3 teksty
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!