Menu
Gildia Pióra na Patronite

Hymn o Łodzi

Moje miasto z łódką w herbie,
Dla mnie najpiękniejsze z miast.
Tutaj Tuwim się urodził,
Tu aleja polskich gwiazd.
Reymont naszą Łódź rozsławił,
I trzech nacji złączył los,
Dziś jesteśmy w Europie.
Niedowiarkom śmiej się w nos.

Spójrz i zobacz te ulice,
Gdzie secesja kłania się,
Najsłynniejsza z nich Pietryna
Bardzo często o niej śnię.
A gdy czujesz się zmęczony,
Odpoczynku nadszedł czas,
Wpadnij do któregoś z barów,
Zobacz łagiewnicki las

Cityrunner tylko u nas,
Riksze pierwsza miała Łódź.
Najsłynniejsza zaś "Filmówka"
Takie polskie "Hollyłódź"
Przyjedź , zobacz i podziwiaj,
Aż z zachwytu braknie słów,
Gdy Ci ciężko w życiu będzie,
Moje miasto odwiedź znów !

.

991 wyświetleń
8 tekstów
0 obserwujących
  • Naja

    25 November 2019, 20:08

    Prawda. Po latach Piotrkowska wygląda jak La Rambla... Te trzypasmówki... Deep Purple tylko w Łodzi brzmią tak wyśmienicie :-)))