Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zawsze jest czas

Moi sąsiedzi
mają balangę
a do tego sąsiad
przeraźliwie drze mordę
na to wszystko
patrzy długowłosy Jezus
przemawiający z łodzi na obrazie
w ramie złoconej

Widać ze pozwala
na patologię w ich domu
a gdy sąsiad zaczyna żonę bić
to przerażone dzieci wyją
jak organy kościelne
w Kamieniu Pomorskim

Z samego rana w południe
sąsiad wynosi butelki po wódce
jest rozczochrany
ma betonową twarz
a żona wiśniowa
z zakupów sunie...

127 936 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • 18 February 2019, 01:17

    Smutna rzeczywistość czasem przerasta wyobrażenia...

  • Naja

    17 February 2019, 23:40

    Bóg i Jezus nie ma nic do tego.

    My jesteśmy kreatorami naszej rzeczywistości.
    Najwyższym nic do tego, co najwyżej mogą zapłakać...

    Dodam jeszcze "obraz i podobieństwo" zobowiązują?
    Trzeba tylko ruszyć doopę, użyć mózgu zamiast pięści, wsłuchać się w swoje serce.

    Wiersz oczywiście świetnym literackim kadrem rzeczywistości.

  • RozaR

    17 February 2019, 18:13

    No nie.
    Taka narracja jest za daleko posunięta
    Patologia jest wolną wolą i winą bliźnich .