Menu
Gildia Pióra na Patronite

pytasz dlaczego

modlitwa do deszczu
ponieważ noszę w sobie ulewę
która wiecznie spada
i przelewa się - spływa przez palce

zamieniam tę wodę w wiersz
żeby nie utonąć
nie zgubić drogi do bezpiecznego portu
światła latarni w ludzkich oczach

pisanie poezji jest modlitwą
i naprawdę nieważne
czy do Boga - boga
ukochanego albo obcego człowieka
łez staruszka
czy smutku ślimaka winniczka

ważne jest to co leży nam na ustach
oczach i sercu
gdy kładziemy się do łóżka
reszta może być - niech wręcz będzie
milczeniem

28 887 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • Kamil Borkowski

    10 July 2019, 18:15

    Służę :)

  • Kamil Borkowski

    9 July 2019, 20:39

    Paulina, dziękuję...
    ze wszystkich miejsc w Internecie, tutaj na Cytatach zawsze mogę mieć pewność, że ktoś przeczyta i coś napisze. Oddech. Trochę wiary. Dzięki Wam.

  • zatopiony.wrak.

    9 July 2019, 20:10

    Kamil, Ty pięknie piszesz

  • Kamil Borkowski

    8 July 2019, 22:15

    Chciałem odciążyć wątrobę, i tak ma ciężko :)

  • fyrfle

    8 July 2019, 10:45

    Trochę mnie martwi Twój skądinąd piękny wiersz. Jednak jestem wwierszopisem wątroby :)