Menu
Gildia Pióra na Patronite

Przejście dla pieszych

Mikołaj ma osiemdziesiąt lat
i strasznie się moczy
unosi zrezygnowaną twarz
z plamą na spodniach przez miasto kroczy

Rodzina o nim zapomniała
a on marzy o jajecznicy
której zapach
przez wentylator z baru krzyczy

Smutne i bardzo oschłe
jak krzaki pomidorów w jesiennym słońcu
życie dało mu w twarz
i zapowiedziało rychły koniec...

128 103 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • Sol 8

    15 March 2012, 13:19

    Samo życie , a często na własne życzenie , gdyż wielu takich ludzi nie chce pomocy tak jak mój ojciec , który kocha tylko alkohol i to jest jego życie smutne , ale prawdziwe.Pozdrawiam.
    Ojcze pijany
    coś zapił
    świat cały ,
    a w głupocie
    swej stracił
    szacunek,
    nie masz już nic
    prócz własnych
    rąk do pracy ,
    koszuli na grzbiecie
    i imienia - Kazik.
    Tańcząc z bólu
    z martwym uśmiechem
    człeka od łez wołasz
    o pomoc
    chowając ostatni
    łyk za pazuchą .
    Klnąc się na Boga
    córuś kochana
    nie jestem pijany
    to pot po mnie
    z pływa
    po ciężkiej pracy ...

  • Seneka 18

    15 March 2012, 09:23

    Okruchy życia...genialne.