Menu
Gildia Pióra na Patronite

Koniec Wakacji

Mija już ten błogi czas,
gdy nauka poszła w las.
Były harce i swawole,
oraz małe też niedole.
Kiedy rano z łóżka wstałeś,
zamiast słońca deszcz ujrzałeś.
Lecz pogoda nie jest mściwa,
słońca także nie skąpiła.
Czas nie stoi ! Jest jak rzeka.
I w ten sposób nam ucieka.

Nie będzie już słoneczka i basenu,
oraz zabaw już tak wielu.
Zamiast zabaw będzie szkoła,
do rozrywki niezbyt skora.
Zamiast słońca będzie deszcz,
także zimny wicher też.
Książek ciężar wyprze basen,
co przytłoczy też cię czasem.

Lecz pamiętaj !
Czas nie stoi ! Jest jak rzeka.
Ciągle płynie, wciąż ucieka.
Minie jesień, minie zima.
I wnet wiosna się zaczyna.
A za wiosną przyjdzie lato.
I wakacje ! Co wy na to ?

5208 wyświetleń
15 tekstów
0 obserwujących
  • agniecha1383

    26 August 2012, 10:16

    Fajny:) Przyjemnie się czyta pomimo że koniec wakacji i ponuro zapowiadająca się przyszłość... znów wkracza do akcji szkoła , praca...zniknie słoneczko które tak bardzo lubimy:)
    Wiersz -dodaje otuchy... byle do wiosny potem już tylko lata czekać:)pozdrawiam