Menu
Gildia Pióra na Patronite

Migotliwe słowa

Teksty z obrazami - Migotliwe słowa - exsilentio
Migotliwe słowa - exsilentio

Dynie, kostiumy, śmiech i zabawa,
Tupot biegających słodyczy,
Zasypiające drzewa wśród zniczy,
Jesiennych myśli zacieniona strawa.

Szkoda, tato, że Cię nie ma blisko.
Nie wykopiemy już studni,
Nie wrócimy z wycieczki szczęśliwie brudni.
Dziękuję za wszystko.

Pewnie widziałeś moje wzloty i dramy,
Jak wyłem beznadziejnie noc po nocy,
Zagubiony świat, zaciśnięte oczy,
Bezradność mamy.
Teraz wlokę dzień po dniu dziennie,
Czasem jest ciężko, bywa i przyjemnie.
Posłuchasz moich wierszy, kiedy się spotkamy?

Sporo straciłem po drodze.
Więcej, niż miałem.
Teraz to moje szczęście całe…
Już nie płynę, raczej brodzę.

Zrozumiałem z wiekiem,
Jak dobrym byłeś człowiekiem.
Ten wiersz zapalam zamiast znicza.
Pamiętam Ciebie zawsze, nie tylko dzisiaj.

Quid Quidem

41 976 wyświetleń
581 tekstów
6 obserwujących