Menu
Gildia Pióra na Patronite

Życie przy torowisku - zwykła historia

Mieszkają obok torowiska
w starym domu przysłupowym
kiedy przejeżdża pospieszny
to trzęsie się żyrandol
w pokoju

Oni tych pociągów
już nie słyszą
a i ksylamitu zapach
ich nie drażni
przy płocie mają ze zwrotnicy lampę
świecącą bladym światłem

Wykupili od kolei dom
przy ruchliwej magistrali
obok jest rampa gdzie zrzucają węgiel
a złom ładują
nieco dalej...

127 824 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • giulietka

    21 March 2017, 12:36

    Znam taki dom i ludzi, którzy pasują do niego jakby byli z nim wbudowani w fundamenty,
    a poza tym sama mieszkam parę metrów od kolei:)

  • fyrfle

    21 March 2017, 10:44

    Kolejny Twój ważny społecznie wiersz.