Menu
Gildia Pióra na Patronite

,,Conan - aquiloński władca"

,,Między pochłonięciem Atlantydy przez oceany, a rozkwitem potęgi synów Ariasza, leży epoka niedostępna nawet sennym majakom, a w niej świeci postać Conana, którego przeznaczeniem było włożyć koronę Aquilonii na poorane troskami czoło..." (1)

,,Gdy na Atlantydę przyszedł kres,
Ród Ariasza, prym swój zaczął wieść.
Kiedy wkoło śmierć czaiła się,
W walce ukształtował życie swe.
Gdy kult Węża napadł na jego ród,
Poznał czym są ból i głód.

Kilka lat w niewoli Conan był.
Nabrał krzepy, mięśni no i sił.
Na arenach Conan walczył tak,
Jak z popiołów, narodzony ptak.

W gladiatorskiej szkole wiódł on prym
Walka mieczem, to był jego hymn,
Aż niewola zakończyła się.
Conan w ciemnej grocie znalazł się.
Nową misją Go naznaczył Crom (2)
Zemścij się i zdobądź tron.

Bohaterem Conan wnet się stał,
Kiedy w dłoniach broń Atlantów miał
W serce Thulsy (3) Conan wbił swój miecz
Zakon przestał swe znaczenie mieć.

Przed obliczem ujrzał swój własny Tron
Jego rządy dały ludowi plon."

1) Cytat z filmu ,,Conan Barbarzyńca" z 1982 roku. Reż. John Milius
2) Crom - Cymeryjski bóg.
3) Thulsa Doom - Czarnoksiężnik, przywódca Sekty Węża.

608 wyświetleń
18 tekstów
0 obserwujących
  • scorpion

    3 April 2014, 11:37

    Ładny hołd, a Awatar po prostu się nie zna.

  • awatar

    3 April 2014, 11:05

    opowiadanie ładnie rymami pisane; tylko o czym nie chwytam