Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 4 December 2020

Życie jest wielką ściemniarą

miałam czas rozejrzeć się
w szerokość źrenic zapleść cień
w marzeniach poczuć zgniły smak
gdy ciągle czułam czegoś brak
kubek rozbity wściekłym gestem
dawał mi znak gdzie właśnie jestem
uparcie tkwiłam nad rzeki brzegiem
czekając statku z banderą „nie wiem”
z biletem tylko w jedną stronę
piekły mnie oczy przemoczone

życie jest tak pokręcone
szczere kłamliwe znudzone
daje nam miłość i mówi nieś
zaplata w intryg sieć
życie jest tak pokręcone
piękne kłamliwe szalone
wymyśla sceny później drwi
nie te otwiera drzwi

Tytuł zapożyczony i zainspirowane piosenką Igora Herbuta "Wkręceni".

https://www.youtube.com/watch?v=z6jG8LxoeVI

83 908 wyświetleń
973 teksty
64 obserwujących
  • onejka

    4 December 2020, 22:06

    RozaR, my ściemniamy siebie, albo inni zbyt siebie rozjaśniają. Życie jest jakie jest ? A czy to nie jest czasem pójście na łatwiznę ?

    Zielona kredko, a czy czasem ta dobrana pod każdym względem pościel nie okazuje się niekiedy tanią podróbą dobrej jakości ?
    Ech ! ten marketing 😉 Miło, że wywołałam refleksje. Dziękuję za Twoje słowa 🙂

    Aplan, miało być smutno, dobrze, ze się udało. Wysłać ? Nawet nie wiedziałabym jak się do tego zabrać hihi Miło mi 🤗

    Rafał, cieszy mnie Twoje uznanie, bardzo ❣️

    Dziękuję Wam, że podzieliliście się swoimi opiniami ze mną 🤗

  • Infinite Gentleman Night

    3 December 2020, 11:22

    Piękne myśli Onejko ,choć nie napawają optymizmem niestety ...sam początek powala słowem :)

    od onejka
  • Aplan

    3 December 2020, 10:14

    Brzmi naprawdę dobrze (i smutno, ale prawda bywa smutna). I bez żartu piszę: Może prześlij mu i niech zaśpiewa zmieniony fragment.
    @zielonakredka "czasem gubimy się w tej procedurze, jakim jest życie", to by na myśl pasowało ;)

    od onejka
  • RozaR

    2 December 2020, 21:36

    A i owszem

    Ale to my ściemniamy samych siebie.

    Traktujemy zbyt optymistycznie rzeczywistość .

    Życie jest jakie jest .

    od onejka