Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Niebieskie oczy

Melancholia ma piękne oczy
niebieskie
spowite skrzydłami
obumierających w sercu ptaków

Niekiedy unoszą się motyle
ołowiane
przyglądasz się własnym dłoniom
w których umarły linie papilarne

Melancholia to przyjęcie weselne
na którym
znalazłeś się przypadkiem
wszystko coś znaczy
bawią się
ale ty
jesteś z innego świata
w innym czasie...

128 103 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • Grażyna P.

    7 June 2020, 18:47

    Wiersz iście melancholijny. Perełka oprawiona słowem. Zatrzymałam się. Dziękuję.

  • AnnMaria

    9 May 2013, 19:56

    Pięknie tu, aż chce się wracać

  • sand

    5 November 2011, 12:41

    przyglądasz się własnym dłoniom
    w których umarły linie papilarne

    czasem gdy się Ciebie czyta... inny wymiar wszystkiego...
    eh...
    ukłon

  • finezja

    5 November 2011, 11:08

    Ucieszyłeś mnie tym wierszem. Piotr w innej odsłonie... Bardzo mi się podoba ta druga strona Ciebie. Pozdrawiam :)

  • Nutricia

    5 November 2011, 09:29

    A może dla wszystkich niebieskookich :P - przyznaj się Alu - nie pomyślałaś o tym :)

    Czasem trzeba się dzielić ... :)

  • sprajtka

    4 November 2011, 22:19

    A właśnie ,że dla mnie;)))))...albo i nie...;(((( albo dla kogoś kto jest podobny do nikogo:)

  • Nutricia

    4 November 2011, 21:59

    I..poczułam jakby ten wiersz był dla mnie... jakoś tak dziwne, to przez te niebieskie....oczy :)

  • Papillondenuit

    4 November 2011, 19:13

    przywodzi mi na myśl ostatni film larsa von triera
    koniec świata dzieje się codziennie, w nas lub tuż obok nas...

  • AnnMaria

    4 November 2011, 18:37

    Piekny wiersz.

  • giulietka

    4 November 2011, 16:40

    Niesamowity odcień błękitu ma Twoja melancholia...