Menu
Gildia Pióra na Patronite

Modlitwa wędrowców

Matko Boża od szczęśliwych powrotów
Już na początku tej drogi
Wiedź mnie przez szczyty i granie
Prowadź jak zagubione dziecię
Do domu mego

Przystań na chwilę, popatrz
Widzisz te szczyty , tam blisko Boga
Wydrapane niebu dla naszego jestestwa
W tym przedsionku Raju
Krzywdy me i grzechy zostawiam na progu
jak znoszone , stare buty……

Tu czas na przebaczenie
Rozkładam dusze na wietrze pokornym
I czekam
Czekam…..
Boże, czy to Ty?
W wietrze i skalnej mocy

Pozwól na wspólne biesiadowanie
Z miłością wzrok mój ku Tobie kieruję
I słowem dziękczynnym pokłon składam
Tu człowiek obcym nie jest
Tu brat bratem w doli i niedoli
A Ty Matko nasza, sprowadź nas szczęśliwie
Do domów, do spraw, do bliskich

……

Dziękuję Mateczko za drogowskazy
Dla duszy i ciała
Za myśli oczyszczone
Dziękuję Mateczko i proszę
O szczęśliwe powroty
Dla nas, wędrujących i poszukujących.

9500 wyświetleń
83 teksty
1 obserwujący
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!