Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Mamo

Mamo,
Twoje ciało należy do Ciebie!
Powiększasz to, czego masz mało,
odsysasz nadmiar, by wyglądało,
doklejasz rzęsy, doczepiasz włosy,
żebra wyjęłaś dla talii osy.
Poprawiasz, maskujesz, zmieniasz kształty,
lecz ja już jestem, to nie żarty!
*************************************
W swoim łonie masz mnie, małego człowieka.
Ja wprawdzie nie wiem, co mnie tu czeka,
lecz jestem, żyje, chcę być kochany.
Mój los zależy od Ciebie - Mamy.
Jeśli nie będę piękny i zdrowy,
jeśli pomylą się chromosomy,
czy będziesz umiała się z tym pogodzić?
Czy dasz mi szansę się narodzić?
Czy potraktujesz mnie jak bubla
i dasz wyrzucić me ciałko do kubła?
Więc ja Cię proszę - istota mała,
żebyś mnie Matko urodzić chciała.
Może przeżyję chwilkę lub dwie,
a Ty Mateńko, przytulisz mnie?
Chcę poczuć Twój dotyk, weź mnie na ręce,
a potem ofiaruj Najświętszej Panience.
To wszystko niestety nie będzie możliwe,
jeśli na świat ten nie przyjdę na chwilę.
Gdy jednak żyć przyjdzie mi dłużej,
a Ty Mateńko będziesz mi służyć,
wiem, że nie wyjdziesz na koncert, do kina,
ale to przecież nie moja wina.
Nie odrzucaj, proszę, życia świętości.
Chcę Cię Mamusiu spotkać w przyszłości!

56 981 wyświetleń
467 tekstów
17 obserwujących
  • Naja

    24 October 2020, 20:47

    Wzruszasz i poruszasz...
    Matki, które kochają pomimo wszystko, mają odwagę i dokonują tak trudnego wyboru są wśród matek. To jest bardzo dużo. Trzeba im dawać wsparcie. O szacunku i podziwie nie wspomnę. Te, które dokonują innego wyboru, nie powinny być oskarżane. Jest im łatwiej, ale czy nie trudniej...

    od Maciek Zz, Anna S., szpiek