Menu
Gildia Pióra na Patronite

Papierniczy

mam wyblakłe papiery

szczególnie słabo widać
na nich litery

w wyrazach

siła
aktywność
moc

o dziwo wypłowiały
nie przez światło
a przez noc
w której tak długo tkwiłem

dzięki Tobie
i tak byłem

mam papiery jaskrawe

wpisane w nie

nagość
impuls
zabawę

niektóre na kształt znaku stopu
gdyż doprowadziły do potopu
umysłu w zgorszeniu

inne przyczyniły się
istnieniu w radości
osnute w zwiewnej
i lekkiej czułości
ludzkich zbliżeń

są też pastelowe treści
w tej osobliwej opowieści

a w nie wpisane

natura
wiara
życie

wy na tych kartach także tkwicie
bo bez was zatraciłbym siebie
w nicości

dziękuję za każdy z podpisów

za przeciwieństwo
obojętności

4544 wyświetlenia
89 tekstów
5 obserwujących
  • Trzykropek

    6 August 2019, 05:48

    Cytat z wikipedii:
    "Do twórców, których utwory bywają nazywane rymowankami, należą:
    ksiądz Józef Baka,
    Jan Brzechwa,
    Julian Tuwim,
    Stanisław Jerzy Lec,
    Jan Sztaudynger."

  • Trzykropek

    6 August 2019, 05:00

    Ok, niech tak będzie. Może i nadużywam dokładnych rymów. Z pewnością nie prowadzę równo wersów. Pisanie tego po prostu sprawiło mi dużą radość i myślałem, że komuś też radość sprawić może. Sprawdziłem w wikipedii czym jest rymowanka i opis tam zamieszczony nie bardzo podnosi na duchu. Podnosi na duchu jednak fakt, iż za osobo piszące "rymowanki" uważa się osoby, które według mnie naprawdę czegoś w świecie tekstu dokonały. Nie przyrównuję się do tych osób, ale podnosi mnie to na duchu. Dziękuję chociaż za docenienie zamysłu i udanego dnia życzę.

  • Trzykropek

    5 August 2019, 19:21

    Określenie rymowanka traktuję jako określenie złośliwe, a z resztą może po prostu nie do końca się zgadzam. Może to dziwne, ale ja jakoś w ogóle bez rymów nie potrafię pewnych rzeczy pisać. Może mi się kiedyś to zmieni. Nie oznacza to, że nie szanuję białych wierszy. Jak ktoś jest w tym dobry niech pisze na "biało".

  • Trzykropek

    5 August 2019, 19:06

    Jacob_Filth nie potraktuj tego jako złośliwość ale czy tak jest lepiej:

    mam wyblakłe papiery

    szczególnie słabo widać wyrazy

    siła
    aktywność
    moc

    o dziwo wypłowiały
    nie przez światło
    a przez ciemność
    w której tak długo tkwiłem

    dzięki Tobie
    i tak wtedy istniałem

    mam papiery jaskrawe

    wpisane w nie

    nagość
    impuls
    rozrywkę

    niektóre na kształt znaku stopu
    gdyż doprowadziły do powodzi
    umysłu w zgorszeniu

    inne przyczyniły się
    do radości
    osnute w zwiewnym
    i lekkim oddziaływaniu
    ludzkich zbliżeń

    są też pastelowe treści
    w tej osobliwej dokumentacji

    a w nie wpisane

    natura
    wiara
    życie

    wy na tych kartach także jesteście
    bo bez was zatraciłbym siebie
    w otchłani

    dziękuję za każdy z podpisów

    za przeciwieństwo
    obojętności