Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 15 February 2023

Spełnione marzenie

Mam ochotę
przejechać się autobusem
miejskim jak gwar
zaparowanym

Tam na siedzeniach
sny niedospane
twarze nie z gazet
zwykłe
aż szare

Tam krople na szybie
się ścigają
która szybciej spadnie na dno
i starsza kobieta
z różańcem w ręce
spięta zmarszczkami
bez końca szepcze

To senna kołyska
gdzieś w nowiu księżyca
w zimowym pejzażu latarni gwiazd
jedzie się na pętlę
dzieciństwa wspomnień
i wraca drogą
po godzinach ośmiu.

Wsiadłem
jakiś mężczyzna
rozpija żale

128 103 wyświetlenia
1427 tekstów
95 obserwujących
  • 30 January 2023, 19:57

    Tak dawno nie jechałam autobusem. Piszesz tak... że można by za tym zatęsknić.
    Chociaż wolę być panią kierownicy i sama dodawać gazu wtedy, kiedy potrzebuję. ;)