Menu
Gildia Pióra na Patronite

Łzy

Mam ochotę na deszcz
szcz-szcz-szcz
soczysty wśród zielonych paproci
przydrożnych łopianów
i upojnych chabrów

Mam chęć na burzy zapach
wśród czerwonych traw
na bose - w błocie - stopyi rozczochrany las

Przysiąść na skraju toru
któremu rdza wyżera twarz
tam jest dywan z poziomek
słodszy jak we snach

Mam ochotę na czas
któremu w płucach orkiestra gra
i jeszcze siwy włos
na skroni wieczornego nieba...

127 936 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • Odys syn Laertesa

    12 June 2022, 11:35

    Malowidło przypomina mi specyficzny "mikroklimat" poligonów, z ich surową dzikością dzięki "osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony - grozi utratą życia lub zdrowia", który pozwala przełknąć niewygody potu na skórze i kurzu w płucach, produkowanych w rytm "orkiestry".
    Poczułem się bardzo swojsko, więc dziękuję i pozdrawiam ✋