Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Mam dwadzieścia lat
jak mówi akt urodzenia, pesel
i dowód bez tożsamości

dwadzieścia to dużo czy mało?
w perspektywie niezmierzonych zamiarów
nie wie nikt

zakładanie rodziny czy kupienie kota
bez znaczenia
gdy na karku lat dwadzieścia
a w oczach sześćdziesiąt dwa

„daj mi jeszcze rok”
proszę za zasłonami powiek
nad świeczką w torcie
by żyć ładnie, umrzeć z klasą
i zdążyć na grób Szymborskiej

10 099 wyświetleń
73 teksty
9 obserwujących