Menu
Gildia Pióra na Patronite

...::Święta::...

Mały Jezusek się narodził.
Czy kogoś to obchodzi ?
W żłobie leży nierozpoznany przez świat.

Świąteczne życzenia na kartce spisane
Pod naporem myśli o zakupach,
Z pewnością bardzo szczere.

Konfesjonały ciszą wypełnione, krzyczą niemo
Jak karpik w reklamówce w drodze na Wigilię,
Magia świąt zamiast duchowe przeżycie.

Gdzieś w oddali ksiądz z ambony kazanie głosi
A za plecami kolejka sznurkiem ustawiona,
Łokciami i kolanem świąteczne pozdrowienia.

Dusza zabrudzona ale za to choinka przyozdobiona
Złotem i purpurą obwieszona z aniołkiem u szczytu
Swym ciężarem ozdób tylko srokę kusi.

Wigilia spędzona na rozpakowywaniu prezentów,
Pierwszy dzień i drugi dzień świąt wódką polany,
Święta, święta i po świętach.

Mały Jezusek się narodził.
Czy kogoś to obchodzi ?
W żłobie leży zapomniany przez świat.

21 109 wyświetleń
173 teksty
45 obserwujących
  • 2 January 2011, 09:37

    Wspaniale zestawiłeś to, co ważne z blichtrem świąt...
    Niestety święta mają coraz częściej wydźwięk komercyjny...dla mnie najlepszy fragment- "Świąteczne życzenia na kartce spisane Pod naporem myśli o zakupach,
    Z pewnością bardzo szczere."

    W okresie Wielkiejnocy dodałam też myśl o tych "religijnych"-fałsz i zakłamanie...

  • motylek96

    25 December 2010, 11:03

    Święta...dla większości ludzi mijają się z celem.Dobrze to opisałeś.Dla mało kogo ważna jest idea tego święta to co ze sobą niesie.Jezusek,narodzony leży w żłobie....ale nikogo to nie obchodzi.Wazne,że dzień od pracy wolny,że stoły od jadla się uginają no i bezkarnie można procentów popić...
    Smutne to wszystko...

  • Wichura

    24 December 2010, 14:44

    Co roku gdy patrzę na przewalające się po sklepach tłumy zadaję sobie to samo pytanie: dla ilu ludz Święta Bożego Narodzenia to coś więcej niż nerwy przygotowań do kolacji, szał zakupowy i konwenanse, których należy przestrzegać...

  • Senqa

    23 December 2010, 20:23

    Tak,falszywe usmiechy .... kazdy sobie "milym"pokazowka ...
    A ja nie mam choinki,na swieta ktore ide wiem,ze beda udawane.
    I odechciewa sie...Pseudo katolicy,mohery.

  • marka

    23 December 2010, 19:57

    Na czasie wiersz.
    Pracuję w sklepie i widzę tłumy z koszykami i chyba mało kto
    wie, dlaczego Jezus się narodził, po co przyszedł i tak dalej...
    To już masowa popkultura - kolor i klimat.
    Warto poruszać takie tematy, Pozdrawiam...