Menu
Gildia Pióra na Patronite

Europa 5 rano

Mając nogi i ręcę
mijam młodą kalekę
co to wbija kije
w chodnik pełen frytek

przewruwając w płaszczu
przez odurzone istnienia
i samotne dusze
które wrzeszczą mi do ucha

taki smutny obraz
powierzchowny pełen surowości
i kaleka mknąca bardziej prosto niż inni
i bezdomni żrący hamburgery przepalając ziołem

dziewczyny-ongiś księżniczki
swoich tatusiów i mam
dźwigane z bruku
przez cherlawych partnerów

kolejki do kebab mistrzów
co to krzywy uśmiech za ladą mają
gdy z pobliskiego parku
słychać odgłosy żygania

ptaki które zlatują się tłumnie
jakby po krwawej bitwie
tak tu po bitwie serc samotnych
których żołądki wypluwają
resztki tacek z jedzeniem

kłótnia w pobliskim zaułku
że miało być inaczej
że ją sam zostawił
że myślał o sobie

i starzec który prosi o drobne
bo widzi płaszcz i poluje na pijanych
cicho przelicza monety
i pod nosem szepcze

"lepszego świata nie będzie,
lepszego świata nie będzie"

8806 wyświetleń
137 tekstów
8 obserwujących
  • tom8grab

    31 January 2016, 15:47

    ...musze doczytac