Menu
Gildia Pióra na Patronite

Przepis na władzę

Mahmed Piąty bał się
Chodził po murach i wyczekiwał
Wojsk co wznoszą tumany kurzu
Odgłosów kopyt krzyków najeźdźców

Nocą gdy nie mógł spać
I szukał ukojenia w swym haremie
Stwierdził że wróg przyjdzie po cichu
Przecież najpierw przychodzą szpiedzy

Tak rozpoczął się okres terroru
Zginęło wielu zacnych mężów
Wykryto jednak spisek
Mahmed się nie mylił

Swą postawą odstraszył wrogów
A lud jego w latach następnych
Doznał spokoju i dostatku
Oto jak powstał przepis na władzę

76 481 wyświetleń
1011 tekstów
15 obserwujących
  • Sierjoża

    21 June 2018, 20:01

    Trza łumić dać zarobić, to bedzie i ciotka Władzia