Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wyciszenie

Ludzie są niebezpieczni.
Dlatego właśnie
Powstało Chrześcijaństwo.

76 499 wyświetleń
1012 tekstów
16 obserwujących
  • RozaR

    16 November 2014, 12:37

    Oto uzasadnienie.
    Coraz większa populacja na ziemi wymuszała stanowienie praw co regulowały relacje międzyludzkie.
    Jednak prawo to za mało by społeczeństwo mogło oprzeć się pokusom posiadania cudzego dobra, zemsty , chwały oręża itp.
    Musiało powstać prawo moralne -które zapewne już było i zapewne były normy i jakieś nurty pacyfistyczne . Jednak Chrześcijaństwo je skodyfikowało nadając nowe normy, które do tej pory obowiązują i są modyfikowane po dziś dzień.
    Chrześcijaństwo spełniło swą role w znacznym procencie. Oczywiście nie powstrzymało przemocy i wojen tylko je ograniczyło.
    Jednak -każde odejście od zasad Chrześcijańskich powoduje wojny znacznie straszniejsze i totalitarne z ludobójstwem włącznie . Amen

  • RozaR

    15 November 2014, 21:17

    Zgodnie z Twoimi słowami to chrześcijaństwo pożerane jest teraz przez islam-- to chichot historii -- i dobrze...
    I dobrze !?
    Faszyści odsuneli Boga dośc spektakularnie . Przyjeli obrzędy pogańskie - Germańskie i Rzymskie z okresu pogaństwa. A że ktoś coś napisał by młodzi chłopcy mieli więcej odwagi to nie argument.
    A w sprawie islamu- chrześcijaństwa mam wrażenie że jesteś ignorantem. To islam zajmował ziemie chrześcijan . Rekonkwista w Hiszpanii i wyprawy krzyzowe to próby odbicia ziem . A nie odwrotnie.

  • Naja

    15 November 2014, 12:50

    Na pewno powstało z konkretnych powodów...

  • RozaR

    15 November 2014, 12:47

    Takie niszczenie cywilizacji to nie jest nic dziwnego to akt cywilizacyjny. Cywilazcja wyższa przejmuje słabszą. Takie były czasy i takie są doktryny kościoła - nieść światło chrystusa. Proszę nie patrzeć współczesnym wzrokiem - w owych czasach było to chwalebne. Teraz dopiero po latach doceniamy i akceptujemy inność. Proszę nie wymagać by chrześcijaństo wyprzedzało cywilizacyjnie współczesnych o kilkaset lat. Proszę teraz uznać moją rację a nawet podziękować za objaśnienie i pokłonić się chrześcijanom. Ewentualnie zripostować.

  • RozaR

    14 November 2014, 12:42

    No to polecam badanie historii najlepiej średniowiecza.
    A współcześnie to ginie rocznie ok 100-200 tys chrześcijan za to że są chrześcijanami.
    Misje ratują od głodu i chorób ok 200-300 tys ludzi.
    Faszyzm i komunizm dokonały mordów właśnie dlatego że odeszły od zasad Chrześcijaństwa.
    To proste tylko należy pomysleć bez uprzedzeń.