Menu
Gildia Pióra na Patronite

subiektywne odczucia

Aquarelle

Aquarelle

„Ludzie, którzy wędrują po pięknej okolicy, gdzie bujnie rozkwita przyroda”.

Nie dostrzegają jej barw ani nie czują jej zapachów, ponieważ wciąż ich dręczy wewnętrzny przymus zastanawiania się w danej chwili nad najświeższymi danymi sprzedaży „zegarów cyfrowych”.

Panująca niezdolność postrzegania świata zmysłami, sprawia że ludzie czują się oglądani, słuchani i wąchani przez innych.
Oczy, uszy i węch przeniosły się na otoczenie. W refleksji nad: jak wyglądają w cudzych oczach, jak brzmi ich głos, jak pachną; są tak dalece zaabsorbowani projekcjami, szablonowym sposobem myślenia, przystosowaniem się do przestrzegania norm i reguł, że ich zmysły przestały być zdolne do odbioru bodźców - wrażeń.

Ludzie zatracili zdolność refleksyjnego obserwowania otoczenia i zjawisk zmysłowych. Wydaje się, iż narządy zmysłowe są im potrzebne do regulacji funkcji biologicznych organizmu i kontrolowania ich przebiegu. Można dziś rzec: tak oto człowiek zatoczył koło, od małpy na drzewie po stawiane tezy przez Karola Darwina. Poddawani krytyce przez idiokratesów, którym lubieżność i zuchwałość pozwala stanąć na piedestale posągu snobów. Nie smuci a cieszy niewątpliwie, bo postumentów dookoła jakby mało. A czasy idą ku nowemu.

Zubożenie zdolności widzenia stanowi lukę w integralnej strukturze osobowości wielu ludzi, nad czym należy ubolewać. W nudzie - czasie wolnym podejmowane są osobliwe działania, które w rzeczywistości mają na celu zwrócenie uwagi innych; kim jestem, jaki jestem i co o was wszystkich myślę. Dość pospolite myślenie z papierosem w gębie. Brakuje mi tych jakże trafnych określeń, którymi doskonale posługiwał się Bratny. To były inne czasy i inni ludzie.

Poznać istotę swojej natury, to ...

(...)z karbidowej lampy.

3099 wyświetleń
52 teksty
19 obserwujących
  • Aquarelle

    14 April 2013, 11:45

    Dziękuję za uznanie. :-)

  • panifloyd

    14 April 2013, 11:40

    Dobrze ujęte spostrzeżenia :) Pozdrawiam :)

  • Papużka

    7 April 2013, 17:11

    :))) to wystarczy...

  • Aquarelle

    7 April 2013, 13:40

    Wyszła szydłem z worka moja netykieta.
    Tylko krztynkę.

    No ba! Choć powiadają tu u ówdzie, że szewc w dziurawych butach chodzi.

  • Aquarelle

    7 April 2013, 12:47

    Dziękuję uprzejmie.

  • Sol 8

    5 April 2013, 19:09

    :))

  • 5 April 2013, 18:51

    Hmmm....