Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Liściu zielony

Liściu zielony, który właśnie wyrastasz...
maleńki, wesoły, nieświadomy.
Liściu zielony, dorosły, wspaniały,
dający cień i ochłodę w letnie upały.

O liściu zielony...
czerp z każdego dnia jak najwięcej.
Tańcz, kiedy wiatr wieje,
odpoczywaj, gdy słońce grzeje
i ciesz się gdy pada deszcz,
on też bardzo potrzebny Ci jest.

Bo kiedyś liściu zielony,
zatęsknisz za tym wszystkim...
Staniesz się jak ja żółty, brązowy,
z czasem niepotrzebny;
i tak jak ja liściu zielony,
kiedyś spoczniesz w smutnej jesiennej ziemi.

Chyba że przyjdzie wichura;
nagła, gwałtowna, straszna;
i zdmuchnie ciebie, liściu zielony
zanim zatęsknić zdążysz.

15 858 wyświetleń
94 teksty
5 obserwujących
  • 27 April 2020, 11:17

    Dziękuję 😊

  • fyrfle

    27 April 2020, 11:06

    Piękny, wzruszający i ciepły zarazem.Gratuluję :)