Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ćma

Lgniesz do mnie jak ćma do ognia
głupia i naiwna. Zaślepiona blaskiem
frunie nie bacząc że się zaognia
i płonie wartko z głuchym bólu wrzaskiem.

Jak daleka studnia bez kropli wody
bezużyteczna i zapomniana przez ludzi
skąpana w słońcu czy cieniu niepogody
swym pozornie drogocennym wnętrzem łudzi.

Walczysz o pokój, nie swoją krew przelewając.
Jak paw dumny lecz tak bardzo próżny
łgarstwem jak z piór płaszczem się otulając,
mówisz: "Tylko Tobie poddany!" lecz żeś innym
a nie mi - najbardziej posłuszny.

2104 wyświetlenia
50 tekstów
1 obserwujący
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!