Menu
Gildia Pióra na Patronite

Do Laury

Laura już na Ciebie Miłoszu nie czeka
Laura nie zachowa w pamięci tego obrazu
Poślubiona innemu, Tobie podobna do głazu
Tylko to co jest nieuniknione wciąż odwleka

I Tobie Mickiewiczu nic nie wyzna Laura
Jak syrena, która głosem wabi żeglarzy
I Ciebie wciągnęła w poczet marynarzy
A wizja Twojego końca jest ponura

Lecz i ja dałem jej się bez opamiętania
Jak zwykły głupiec wbiegłem w jej sieci
I w miejscu serca, została chłodnia

Pogrzebani zostali przez nią wierszokleci
I ulatuje nadzieja, wraz z końcem dnia
A dziać się tak będzie przez wiele tysiącleci

6419 wyświetleń
88 tekstów
3 obserwujących
  • ICD

    24 September 2013, 09:17

    Piękny, bardzo piękny wiersz.
    Korzystam z wolnej chwili i czytam z podziwem.
    Mój program w kompie się zawiesił, nie tracę czasu, zanim kolga naprawi kompa poczytam dalej Twoje teksty.