Menu
Gildia Pióra na Patronite

голод

90 lat temu pies
umarł z tego głodu
co panował

piszczał i wył jak dziecko
któremu żołądek spuchł i posiniał

(psu poderżnięto gardziel)
mięso oddzielono od kości
ugotowano

dziecko zwymiotowało wszystko
wycieńczone
nikt nie określi
ile trwała jego agonia

w rupieciarni starego domu
na ukraińskiej wsi
leżą głębokie naczynia:
garnki talerze miski
z ludowymi zdobieniami
przykryte kurzem

starowinka piecze bochny chleba
stawia je na stole
odmawia modlitwę

o naczyniach mówi że nie wolno
ich ruszać
już nigdy więcej

28 890 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!