Menu
Gildia Pióra na Patronite

Balonik Warszawski

Lachy uszły z Polski, z powietrzem
Zostały Laszki, niebiańsko piękne
I Herbert.

W Rynku gwar wokół lodowiska
Pies przemknął pod Bazyliszkiem
I Hermes

Cień mknie schodami do Wisły
Po zgubione klucze do szczęścia
I gwiazdę.

Latarnia w kamiennym zaułku
Ćmi kochankom senne marzenia
I szansę

Na sgraffito powabne mieszczki
Szykują się na bal maskowy
Et dancè.

Pod Zygmuntem dziecku balonik
Odfrunął i płynie wpław gwaru
Uśmiechu wiosny

Harmonia gra starą melodię
Zapomnianej jak świat Edit Piaf
Piosenki.

8165 wyświetleń
74 teksty
90 obserwujących
  • fyrfle

    25 March 2014, 21:06

    Problem w tym, że piosenek Edit Piaf nie ma gdzie zapoznać i nie ma kto, bo do tego jednak trzeba pewnej wrażliwości, nawet bólu. Pięknie się czytało i myśli.

  • awatar

    25 March 2014, 13:26

    nuntius, skojarzyłem ich i jeszcze Herberta bo ich lubię, każdego w innej części tekstu,
    lubię też starówkę warszawską
    pozdrawiam

  • awatar

    24 March 2014, 14:04

    Nuntius,
    tekst odwołuje się do staroci, wiersza Herberta, tektu Guilbert'a Becaud'a,
    świata z piosenki Edit Piaf
    pozdrawiam