Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Zapomnieć na moment"

kwitną akacje
a jaskółki młodości
nagle zbudzone
uderzają do głowy

rześkość powietrza
przecina na wskroś skórę
dostrzegam w załamaniu powiek
tlącą się wolność

pragnę oddać swoje ciało
zroszonej słońcem trawie
przysięgać wierność
krwistym czereśniom
oblegającym dłonie

wpuszczać ochoczo
do ciepłego wnętrza
łaskoczące kocham
wypowiadane dotykiem,
śliną, rozszerzoną źrenicą

i nie znać wojny, końca świata,
stłamszonego człowieczeństwa

zapomnieć na moment
na jedno lato,
że jutro i tak posiniaczy mnie brutalnie
odbierając ostatni pęczek życia
skrzętnie podlewany młodością

325 wyświetleń
12 tekstów
17 obserwujących
  • sentymentalna_

    13 April 2016, 20:21

    Jest mi naprawdę przyjemnie, dziękuję Ci :)

  • silvershadow

    13 April 2016, 11:10

    Wow! Jestem pod wrażeniem. W Twoim wierszu jest tyle prawdy, tyle emocji!
    Zabieram i będę do niego wracać. Pozdrawiam serdecznie!