Menu
Gildia Pióra na Patronite

Panna Kwarantanna

Kwarantanna, to jest taka dziwna panna,
która lubi siedzieć w domu
i zbytnio nie przeszkadzać nikomu.
Czasem poleży na kanapie,
ale zaraz wstaje, bo się boi, że coś złapie,
że utyje i się zasapie,
jak ta lokomotywa - będzie ledwo żywa.
Buch, para w brzuch !

Nie w głowie jej spacery ani wyprawy do lasu.
Nie lubi też hałasu o nic
ani burzy w szklance wody.
No, chyba, że ma ku temu ważne powody.
Wtedy kwasi się, burzy
i siedzenie w domy ją nuży.

Tu z pomocą przychodzi głos Pana Barcisia,
który kwarantannę skutecznie wycisza.
Gdy go słyszy, ciężko dyszy i nieomal omdlewa
i powłócząc nogami, ledwo człapie ku swojej kanapie.
I na wpół zemdlona wzdycha :
Ach, ta koszula kolorowa,
wdzięcznie nad tekstem pochylona głowa...
No i muszka śmigła, zwinna,
codziennie przysiada inna.

182 wyświetlenia
2 teksty
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!