Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 19 March 2021

ostatni?

kufry spakowałam już dawno
któreś wsteczne lato
zabrało je wozami
na poste restante
i…
poginęły w czasie

pozostałe rzeczy
pakuję każdego dnia
delikatnie
układam w nich mój świat
niedoszły
na wszelki wypadek…

zapewne za jakiś czas
gdy przestanę mieścić się w sobie
na przełomie pór roku
zajedzie następny powóz
odbierze pakunki
na poste restante…

być może do końca życia
będę tak pakować moje myśli
pragnienia
może ktoś się na nie natknie
przypadkiem
będzie miał jak znalazł…

a gdy serce mi zacichnie
zajedzie wóz lub sanie
z końmi białymi
ze skrzydłami
i powiozą mnie tam daleko
na poste restante…

18.03.2021, 15.15

33 778 wyświetleń
281 tekstów
28 obserwujących
  • maba.1

    18 September 2023, 08:24

    Przepiękny - w swoim smutku - wiersz.

    od Eneida
  • motylek96

    21 March 2021, 11:55

    ✴️✴️✴️

  • Infinite Gentleman Night

    21 March 2021, 10:16

    Zaskakujesz pięknej swojej poezji Moniczko :)

  • 19 March 2021, 22:44

    Gratulacje. :) Mam nadzieję, że nie będzie to wcale wiersz ostatni. :))

    od Monika M., Sexoh't, Bromba
    • Monika M.

      19 March 2021, 22:47

      Jeszcze żyję.
      Chyba...
      Gdzieś pomiędzy... Bez-miarami kroplel deszczu, płatków śniegu i zapachów.
      :)

  • sprajtka

    18 March 2021, 23:21

    Super, że tu się znalazł ten wiersz. Gratulacje 😁

  • 18 March 2021, 18:52

    Na poste restante... odpowiedź miała być, ale... jak to na poczcie...
    może na któreś święta się odnajdzie? ;)
    Czasem lepiej porozmawiać, przekazać osobiście, niż liczyć na kiepską jakość usług pocztowych jakiejś firmy. :)
    Sanie... ze skrzydlatymi siwkami... to piękna wizja, choć smutna.
    Śliczny utwór. :)

  • kati75

    18 March 2021, 18:49

    Perspektywa ostatniej drogi , którą pokazałaś napawa optymizmem,widok z górnego nieba w otoczeniu chmur ,ptasiego mleka i błogiego spokoju... wiecznego

    • Monika M.

      18 March 2021, 18:55

      Mnie zaskoczyło to zakończenie. Myśl była nawiązaniem to pakowania rzeczy sprzed kilku lat. Ale myśl wybiegła przede mnie i napisała swoje...
      Ale to u mnie wręcz standard.
      :)

      od Eneida
    • kati75

      18 March 2021, 18:57

      Czasem samo się pisze 😉

  • sprajtka

    18 March 2021, 16:00

    Piękny wiersz

    • Monika M.

      18 March 2021, 16:05

      Ach... bo Yestem wczoraj zapytał, dlaczego... ostatni.
      No i odpowiedź się takowa sama ułożyła.
      Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa:)