Menu
Gildia Pióra na Patronite

~~Róża~~

Któż się nie zachwycał
Róży aksamitem
Rosnącej dostojnie
W różanych ogrodach

Za cudnym zapachem
Nie tęsknił przez chwilę
Nie wplatał w girlandy
Na weselnych schodach

Kto wśród tylu odmian
Właściwą znajdował
Tą jedną jedyną
Najmilszą

Zasuszał z czułością
By móc ją przechować
Bo była dla serca
Najbliższą

Miłości symbolem
Jest róża czerwona
Królową wśród kwiatów
Jej dusza

Od serca wręczana
Przy różnej okazji
Wciąż sobą zachwyca
I wzrusza.

109 552 wyświetlenia
648 tekstów
56 obserwujących
  • 27 June 2013, 09:31

    Piękny wiersz. Czekam na dalsze prace.
    Pozdrawiam :)

  • marka

    27 June 2013, 08:18

    FAjny utwór. Róża jest też symbolem czegoś innego w malarstwie erotycznym, w poezji też.