Menu
Gildia Pióra na Patronite

kim jestem

kto ty jesteś
jestem tym
który głową sięga szczyty
marzeń

jaki kraj twój
ziemia ojców mych
kaleczona myślą zdarzeń

gdzie twój znak
złotym cieniem krąży
na niebiosach

czym rodzina twa
łąką na czerwonym tle
o białych kłosach

gdzie ojczyzna
w sercu
które dumnie kroczy

jak błyszczący księżyc
w środku dnia
po ciemnej nocy

czym zroszona
deszczem chwały
czym w twym sercu
orłem białym

czy w nią wierzysz
tak
jak w Boga na niebie
czy ją kochasz
sercem
jak samego
siebie

43 927 wyświetleń
511 tekstów
16 obserwujących
  • piórem2

    14 October 2017, 20:27

    Ladna, ciekawa pozycja.

  • jarekkozikowski

    14 October 2017, 18:40

    tak mnie naszło po przeczytaniu Katechizm polskiego dziecka Władysława Bełzy