Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

przyszłość jest odbiciem przeszłości

ktoś pożyczył z muzeum szable Piłsudskiego
jej rdzawe lśnienie ożyć chciało
tak kolejno 'mężom stanu' ją podawano

Geneza praworządności
..

3957 wyświetleń
35 tekstów
31 obserwujących
  • 30 June 2022, 01:39

    No proszę są tu i patriotki.. imponujące :)
    Chłopakom również dziękuję ale dziewczynom zwłaszcza ;)

    od Hares, AShER, RedRose
    • anna kowalczyk

      30 June 2022, 20:11

      ....:)

      od Hares, RedRose, Marsjanka1980
    • Kenzo

      28 July 2022, 15:43

      Dziwne nastały czasy, że ludzie wstydzą się własnych korzeni, tradycji. Patriotyzm? Słowo z lamusa. Nie pamiętam czasów PRL, ale znam ludzi, którzy jeszcze tkwią w nim po uszy. Czym skorupka...
      Czasem chciałoby się tej szabli użyć :))

    • 29 July 2022, 00:10

      Tak, czas PRL-u wyjałowił poczucie narodowości. Sowiecka okupacja wyrządziła głębokie krzywdy w narodzie polskim. Miały one służyć trwałości związku radzieckiego. Po odwróceniu sojuszy w strukturach agentury (zmiany geopolityczne - przejście polski do strefy niemieckich wpływów) ów deficyt narodowy służy UE - umacnia euroentuzjastów w tym, że Polska musi być częścią czegoś większego itp. Patriotyzm ma zupełnie inny punkt widzenia - bardziej polski i widzący środkową Europę, przez wieki ucieraną między dwoma kamieniami - niemieckim imperializmem i rosyjskim barbarzyństwem.
      Taki patriotyczny [...]