Menu
Gildia Pióra na Patronite

Z okazji Dnia Ziemi

ktoś narzucił nam styl
nie pytając o zgodę
i wprowadził na świat
plastikową modę

kwiaty z plastiku
których się nie sieje
z plastikowych butelek
woda dziś się leje

plastikowe rzęsy
plastikowe nosy
paznokcie, zęby
długie, piękne włosy

sztuczne drzewka, choinki
wszystko z polimera
sztućce, futra, buty
kubki et cetera

cały świat plastiku
człowieka pochłania
sztuczne są uśmiechy
i sztuczne wyznania

teraz gdy to piękno
plastikowej mody
na śmietnikach kończy
i wpada do wody

gdy już plastikowe
biją o brzeg fale
ktoś po rozum wraca
i ogłasza alert

czy to inżyniery
gdzieś błąd popełniły?
czy te ich tytuły
też z plastiku były?

ktoś zrobił interes
i zarobił krocie
a świat pozostawił
w plastikowym błocie

plastikowy biznes
to gra świeczki warta
miliony wypłaca
plastikowa karta

ekologów mnóstwo
haseł jest bez liku
a ty płać / segreguj
zwykły śmiertelniku

to dopiero geniusz
zaśmiecić świat cały
później z recyklingu
czerpać zysk niemały

przy tym wmówić ludziom
że sztuczne jest lepsze
że chroni naturę
i dba o powietrze
A.S.

57 043 wyświetlenia
468 tekstów
17 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!