Menu
Gildia Pióra na Patronite

śmierć

- Kto ją zabił?
- Nadzieja.
- Jak to?
- Wierzyła, że zaufanie zrobi co trzeba.
- Zrobiło?
- Zdradziło ją ze zmartwieniem.
- A ono?
- Płakało za rozsądkiem.
- Zjawił się na pogrzebie?
- Głosił mowę pożegnalną.
- Co w niej zawarł?
- Wielkie słowa.
- Czy pożądanie przyniosło wieniec?
- Tak, złożony z miliona ludzkich serc.
- A ludzie?
- Przestali w nią wierzyć.
- Znów nadzieja...
- Niesforna...
- Płakała?
- Jest mordercą.
- A sumienie?
- Załamało się.
- Gdzie teraz jest?
- Męczy pocieszenie.
- Pocieszenie?
- Przyjaciela nadziei.
- Kto zapłacił za pogrzeb?
- Przyjaźń.
- Co napisali na nagrobku?
- Miłość. Kiedyś była lecz już nie pamięta nikt.

10 434 wyświetlenia
33 teksty
3 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!