Menu
Gildia Pióra na Patronite

" W 100. rocznicę urodzin Twych Krzyś "

Krzysiu, " Krzyś "

Co byś napisał Nam dziś?
Czy zauważył byś oszroniony liść
Ten który leży od jesieni
Przez te lata się nie zmienił
Czy byś przypuszczał...
Że świat się nie zmieni?
Może przybyło więcej blizn i kamieni
Twoje 'Spojrzenie'
" Nic nie powróci. Oto czasy
Już zapomniane " ?
Myślę i zadaję pytanie
Czy jesteś tego pewny Krzysiu,
Mój Drogi
Gdzieś ciemność zła i pusta
Dziś - w tych czasach i ludziach
Nie pomogą stuletnie lustra
Miłość - nienawiść
W tym pokoleniu także drzemie
Drzewo stuletnie z człowieka się śmieje
Dasz wiarę
Człowiek na lepszy czas - wciąż ma nadzieję
" Z głową na karabinie" - nie, Bogu dzięki
Jednak też mamy swoje udręki
Niepewni jutra kroczymy bez dumy
W plecy sztylet wbijamy ten człowieczy
Nic człowieka nie cieszy
Quo vadis pytam
Dzisiaj niepewność tylko za drzwiami życia - człowieka czeka.
Odpowiedzi brak
Co byś napisał dziś Nam?
"Dziwny jest ten Świat"
Jeszcze Miłość odwiedza Nasz świat
Więc może jest i będzie nadzieja w Nas
Ciekawe
Czas zna odpowiedź na te pytanie
Chyba, że czas dla Nas stanie...

22.01.2021
19:43
Pamięci Krzysztofa Kamila Baczyńskiego
W 100.rocznicę urodzin.

22.01.1921 - 04.08.1944

281 836 wyświetleń
2734 teksty
35 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!