Menu
Gildia Pióra na Patronite

Powstaniec

Krwią czarną skręcony ,,x" wpisany,
Straszny jak niebo o późnej porze.
Obok ogromny młot pozłacany
Złączony z tym, czym ścina się zboże.

Tak to utknęło na wieki w pamięci.
Toć młodym był jeszcze i nierozumnym.
Umysł nie wiedział co przyślą święci,
A ci zamknęli wieko od trumny.

Dorosłem wtedy szybciej niż Jaga,
By broń móc chwycić w swą małą rękę.
Widziałem również jak żołnierz upada,
Gdy szedłem razem z nim na udrękę.

Jeśli jest Bóg jednak prawdziwy
Niech o przebaczenie mnie błaga.
Czemuż Jego plan tak miłościwy,
Że tyle cierpień od nas wymaga?

2641 wyświetleń
20 tekstów
1 obserwujący