Menu
Gildia Pióra na Patronite

Szlak ludzkiego życia

Kroczyć przez życie wydeptanymi szlakami
Słyszysz co rusz, ten slogan swymi uszami,
Walcząc o przetrwanie lub lepsze czasy,
gdy ciszy skrzela przebijają wielokroć hałasy
Tłumiąc ją w zarodku,przygłuszając marnym cierniem,
Człek zamiast ożywać, toczy boje z własnym cieniem,
Ściera się, kotłuje, nosi to i owo w sobie
takaż to walka wewnątrz, w ludzkiej osobie

Lecz walka mimo trudu może nieść ukojenie,
z chwil przesączonych łzami słodkie wybawienie,
bo człowiek z natury ułomny, jest społeczny przecie,
napotyka wiele potrzeb ludzkich na tym dzisiejszym świecie,
Nie do końca zdawszy sobie sprawe, iż nie tylko jedna mammona,
Może utulić ludzkie spłakane serca w ciepłe matczyne ramiona,

Wiele jest dróg, wiele możliwości daje nam życiowy las;
dobre słowo, uśmiech lub może poświęcony drugiemu własny czas
dla drugiej osoby, bądź zwykła cisza,na margines schodząca,
prawdziwa przyjaźń - jedyna słodycz, nigdy nie tucząca,
Nie trzeba mieć wiele, by być wielkim za swego życia,
Nie trzeba zrobić dużo, lecz przemóc się i wyjść z ukrycia,
Bo kształt szlaku życia nie każdy zawsze wybrać może,
lecz poprzez "małe rzeczy" pokonać go innym i sobie pomoże...

A jak kształtuje się Twoja życiowa wędrówka?

44 451 wyświetleń
371 tekstów
160 obserwujących
  • torpeda10

    15 April 2014, 08:48

    Miłego dnia Wojtku:)

  • torpeda10

    15 April 2014, 08:39

    Obie ważne, bo obie się nawzajem uzupełniają:)